PÅSKEN

Vi är just nu mitt inne i påsken. Och vad passar då inte bättre än att skriva om Jesus död och uppståndelse, skriva om varför Jesus gav sitt liv på korset för dig och mig.

 

För det var verkligen så att Jesus gav sitt liv frivilligt. Ingen tvingade Jesus att spikas upp på ett kors, om han hade velat hade han kunnat kalla på en här av änglar som hade hjälpt honom att slippa korsets lidande. Man han valde korsets väg. Han valde att dö på ett kors, för han viste att detta var den enda vägen för att du och jag skulle slippa gå evigt förlorade. Låt oss läsa några kända verser från profeten Jesajas bok.

 

Jes 53:1-3

1 Men vem vill tro vårt budskap! Vem vill lyssna? För vem ska Gud uppenbara sin frälsande kraft?

 

2 För Gud var han som ett färskt, grönt skott, som sköt upp från en rot i en torr och steril mark. Men i våra ögon var han inte på något sätt tilldragande. Det fanns ingenting hos honom som behagade oss.

 

3 Vi föraktade honom och övergav honom, han var en sorglig syn, drabbad av lidande! Vi vände honom ryggen och såg åt ett annat håll när han gick förbi. Vi avskydde honom och förstod inte vem han var.

 

Ja, det var verkligen på detta sättet då Jesus korsfästes för ungefär två tusen år sedan. Jesus var så misshandlad, så söndeslagen av alla slag och piskrapp att det var rent av otäckt att titta på honom. De flästa av oss vet säkert att korsfästning är historiens grymmaste avrättningssätt, man kvävs långsamt till döds. Och det var detta Jesus valde att göra för mig och dig. När Jesus hängde på korset så hade han inte bara några enstaka skrubbsår, snarare var hela hans överkropp ett helt köttsår.

 

Jes 53:4-5

 

4 Ändå var det vårt lidande han bar och våra sorger som tyngde honom. Vi trodde att hans lidande var ett straff från Gud för hans egna synder,

 

5 men det var för vår skull han blev sårad och slagen. Han blev misshandlad för att vi skulle få frid. Han blev straffad, men vi blev friade! I hans sår finns det helande för oss!

 

När Jesus korsfästes så trodde folket som stod och tittade på att det var Gud som straffade honom, men de kunde inte ha mer fel. För det var dina och mina synder som spikades upp på korset tillsammans med Jesus. Det var dina och mina sjukdomar som hängdes upp på korset.

 

När Jesus spikades upp på korset, då spikades alla sjukdomar som då fanns, och som nu finns och som någonsin kommer att finnas. Jesus bar alla sjukdomar på korset, allt från skoskav till cancer och HIV och AIDS. Alla sjukdomar som har nämts, och kan nämnas har Jesus redan betalat priset för. Du och jag behöver inte lida av någon sjukdom, för Jesus har redan betalat priset för att du och jag skulle bli frisk.

 

Det finns helande, befrielse och upprättelse att få i och genom nattvarden. Tänk på vad Jesus gjort för dig när du tar nattvarden nästa gång, och tacka då Jesus för vad han har gjort för dig i och med hans död och uppståndelse.

 

Jes 53:6-8

 

6 Det var vi som gick vilse som får. Det var vi som lämnade Guds stigar för att gå våra egna vägar. Ändå lade Gud alla våra skulder och synder på honom!

 

7 Han var pressad och plågad, men ändå sa han inget till sitt försvar. Han var som ett lamm, som förs bort för att slaktas. Och som ett får står tyst när man klipper det, så stod han tyst framför dem som dömde honom.

 

8 Från anklagelser och rättegång förde de bort honom för att dödas. Men vilka bland folket insåg den dagen att det var deras synder han dog för? Vem förstod att han led i deras ställe?

 

Gud valde att lägga hela mänsklighetens synd på en enda människa. Varför? Jo, för att Jesus var den ende människa som var utan synd. Han hade inte syndat och han hade inte svikit någon. Därför var han den perfekta människan att köpa hela mänskligheten fri från synd och evig död. Gud kunde ha valt att låta dig och mig gå evigt förlorad. Han kunde ha valt att inte sända Jesus till jorden. Jesus kom till jorden för att lära oss hur vi bör leva, men den största anledningen till att Jesus kom till jorden, det var att han skulle dö på ett kors. Det är ganska fantastiskt att flera hundra år före korsfästelse praktiseras, så profeterar profeten Jesaja att Jesus skulle hängas upp på en träpåle.

 

Påsken är en tid då vi alla kan påminna oss själva om vad Jesus gjort för oss. Läsa i bibeln om vad som hände under just denna vecka. Vad hände då denna vecka? Det är så lätt att denna vecka hastar förbi. Men läs dessa texter, och tänk på vad det står, vad som hände. När vi gör det får vi en annan inblick i vad Jesus egentligen gick igenom. Låt inte denna vecka bara pasera. Ta tid och tacka och prisa Gud för vad han gjort för dig.

 

Palmsöndag-Jesus rider in i Jerusalem.

Måndag- Jesus rensar templet.

Tisdag-Jesus undervisar.

Onsdag-Judas går till Sanhedrin, Stora rådet.

Torsdag-Jesus instiftar Nattvarden, förråds och fängslas.

Fredag-Jesus döms, pinas och korsfästs.

Lördag- Jesus i graven.

Söndag- Jesus uppstår för att aldrig mer dö

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0