UTSÄND

Joh 9:1-7 När han nu gick vägen fram, fick han se en man som var född blind. Då frågade hans lärjungar honom och sade: "Rabbi, vilken har syndat, denne eller hans föräldrar, så att han har blivit född blind?" Jesus svarade: "Det är varken denne som har syndat eller hans föräldrar, utan så har skett, för att Guds gärningar skulle uppenbaras på honom. Medan dagen varar, måste vi göra dens gärningar, som har sänt mig; natten kommer, då ingen kan verka. Så länge jag är i världen, är jag världens ljus."När han hade sagt detta, spottade han på jorden och gjorde en deg av spotten och lade degen på mannens ögon och sade till honom: "Gå bort och två dig i dammen Siloam" (det betyder utsänd). Mannen gick då dit och tvådde sig; och när han kom igen, kunde han se.

 

Dagens bibelord är ett mycket viktigt bibelord. Det talar om för oss att det inte alltid är så att den sjuka har syndat. Nu finns det vissa synder som kan ge dig sjukdomar, till exempel könssjukdomar. Men det viktiga när vi ber för sjuka är inte att ta reda på om de har syndat eller inte. Det viktiga är att genom Guds nåd be om att Gud ska hela dem.

 

Försök tänka dig in i denna mannens situation. Han hade varit blind hela sitt liv, och så kommer Jesus och gör detta mirakel för honom. Jag personligen tror att denna man var tiggare, för på den tiden kunde oftast inte blinda och lama försörja sig själv. Tänk vilken fångenskap Jesus befriade honom från.

 

Denna berättelse talar inte om för oss hur mannen tog sig till dammen Siloam. Men dem av er som varit i Israel och besökt denna plats, ni vet vad krångligt det måste ha varit för en blind man att ta sig till denna damm.

 

När Jesus botade sjuka från deras sjukdomar och smärtor så gjorde han det på flera olika sätt. Ibland gjorde han det genom att tala, ibland genom att be för dem, och i bland som på detta sättet, genom att göra en sak och sedan be dem göra en sak.

 

Här har vi ett klart exempel på att Jesus säger åt den blinde att göra en sak, och när han gör detta så blir han helad. En annan man som fick veta att han skulle göra en sak för att bli botad var Naaman (2 Kung 5:1-14) profeten sade åt honom att han skulle bli botad om han doppade sig sju gånger i Jordan. Till en början ville inte Naaman lyda Herrens profet. Men efter ett tag så gjorde han det i alla fall, och han blev botad.

 

Ibland så kan Gud säga åt oss att vi ska göra en viss sak för att vi ska bli botade. Och vi har egentligen inget att förlora, för om vi lyder Gud och gör som han säger så kommer det till sist bli bra. Nu menar jag inte att vi mutar Gud. Men ibland kan Gud säga till oss att ändra våra mat vanor för att bli frisk, ibland säger han åt oss att ändra på våra motions vanor för att bli frisk. Och säger Gud det till oss, då har vi inget att förlora.

 

 

© Jimmy Larsson Uppsala 2009


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0